Príprava Agaru - živnej pôdy pre baktérie
Aby sme ukázali, že sa tento pokus dá urobiť aj v domácich podmienkach, tak sme si uvarili agar aj doma. Riadili sme sa radami z ÚMB SAV a podľa návodu tu.
Čo sme potrebovali:
Destilovanú voda 240ml
Agarový prášok, kúpili sme tu 7g
Cukor - použili sme práškový, lepšia by bola čistá glukóza 8g
Hovädzí bujón, 1 kocka
Petriho misky, alebo nádoby, kam nalejeme pripravený agar
Nádobu na varenie
Odmerku
Krok č.1
Najprv sme si vysterilizovali všetky pomôcky. Rúru na pečenie sme nastavili na 170C a všetky pomôcky sme tam vložili. Nechali sme ich tam 3 h. S miskami sme sterilizovali aj zem z kochlíka, ktorú sme dali do alobalu.
Krok č.2
V odmerke sme zmiešali:
1 kocku bujónu
8g cukru
240 ml destilovanej vody
7 g želatíny(agaru)
Krok č.3
Tento roztok sme zohriali a nechali 1 min vrieť.
Krok č.4
Agar sme nechali vychladnúť na 49 stupňov Celzia a zmes sme vyliali do petriho misiek (nádob).
Krok č.5
Petriho misky (nádoby) sme zatvorili a po vychladnutí sme ich odložili do chladničky, aby sme potom na nich mohli kresliť v Rukavicovom boxe . Misky sa ukladajú agarom hore, lebo keď sa v miskách vykondenzuje voda, tak voda nestečie na agar.